De Lange B.V.

– Sinds 1900 –

Wij zijn een modern familiebedrijf uit Ursem, gemeente Schermer. Wij zijn gespecialiseerd in de productie van zaagsel voor veehouderijen, openhaardblokken voor de retail en pellets voor particulieren en bedrijven. Alle drie de producten nemen ongeveer 1/3 van de productie in beslag. De 100% natuurlijke houtpellets worden steeds populairder in Nederland. In Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië zijn pellets al langer ingeburgerd, omdat ze daar geen aardgasnetwerk hebben.

Ons terrein is ongeveer 50.000m2 groot, waarvan 15.000m2 bebouwd is. Wij halen het zaagsel op bij meer dan 1.000 fabrieken in Nederland en de omringende landen en brengen onze producten weg met 7 vrachtauto’s. In totaal hebben wij 500 containers in gebruik. Alles wat wij maken komt voort uit zaagsel en resthout.

Groene stroom uit zaagsel
Energiecentrale De Lier draagt bij aan transitie van fossiel naar duurzaam
Ons team

Al meer dan 75 jaar bestaat het personeel van De Lange B.V. uit loyale, vakkundige medewerkers met verstand van zaken. Het team bestaat uit 15-20 vaste medewerkers. De meesten zijn al jaren in dienst en zij kennen de producten door en door.

De Lange B.V. investeert graag in goede werknemers!

Geschiedenis

Dat zaagsel gaat naar De Lange!
De Lange B.V. is al sinds 1900 een familiebedrijf. Opa de Lange heeft dan een veebedrijf. Wanneer zoon Pieter in 1940 trouwt, gaan hij en zijn vrouw in de boerderij in Stompetoren, Noord-Holland, wonen. Pieter begint een transportbedrijf en in 1950 met het houden van 400 varkens. Dat is veel voor die tijd. Hij heeft dus ook veel zaagsel nodig om in de stallen te strooien, ter voorkoming van ontstekingen. Dat haalt hij bij houtschaverijen in de buurt.

Mensen uit de regio komen regelmatig kijken hoe hij dat toch doet, zo’n grote boerderij runnen. Daarbij vragen ze hem of ze strooisel mogen hebben wanneer dat over is. De Lange gaat andere veehouders tegen betaling ook van zaagsel voorzien. Dat is de start van de houtvezel- en zaagselhandel. Ook collega-timmerfabrieken gaan vragen stellen: hoe komen andere timmerfabrieken toch van hun zaagsel af? Dat gaat naar De Lange! De fabrieken zijn blij dat het opgehaald wordt, dan hoeven ze het niet op het veld te verbranden.

Zonen Theo en Hans kopen De Prinses
In 1969 gaat de boerderij in vlammen op, waarna het bedrijf op dezelfde plek weer opgebouwd wordt. Er worden een zeefinstallatie en inpakmachines gekocht om de houtvezels en het zaagsel te verpakken. Op vijf plekken rondom de boerderij wordt grond gehuurd om alles te kunnen opslaan. Er is geen plaats meer voor het vee; de handel in varkens is overgegaan in de handel in zaagsel. Langzaamaan groeit het bedrijf aan de Noordervaart.

Eind jaren ’70 nemen Pieters zonen Theo en Hans het bedrijf over. Ze zijn er als het ware opgegroeid. Vroeger na school moesten ze hun ‘daagse’ kleren aan en helpen in het bedrijf. Dat vonden ze prachtig, mee de tractor op, zakken openhouden. Na schooltijd zijn ze volledig in het bedrijf gegaan. Theo begeeft zich vooral op de vloer, Hans doet het werk achter de schermen.

In 1990 besluiten ze uit te gaan breiden, maar de gemeente werkt tegen. Tot ze de melkfabriek ‘De Prinses’ tegenkomen. In 2001 kopen ze de fabriek, maar pas na veel procedures met vergunningen kunnen ze in 2006 met de verbouwing beginnen. Theo en Hans beginnen in het nieuwe gebouw direct met de productie van Firelog paraffine openhaardblokken, terwijl de schuur nog in aanbouw is. Al 30 jaar wordt zaagsel voor deze blokken geleverd. Uiteindelijk verhuizen ze in april 2008 officieel naar het nieuwe gebouw.

1/3 zaagsel, 1/3 openhaardblokken, 1/3 houtpellets
De capaciteit van het nieuwe, moderne gebouw is vier keer zo groot, met de mogelijkheid om nog verder uit te breiden. Meteen bij de start in 2008 beginnen de broers de Lange met het persen van houtpellets. Op de oude locatie was hier geen plek voor, nu wel. Want pellets worden ook in Nederland bekender. Ook wordt begonnen met het breken van schoon, massief resthout (gebruikte, onbeschilderde pallets en resthout van timmerfabrieken) en het vermalen tot zaagsel. Daar worden vervolgens openhaardblokken en houtpellets van gemaakt. Het zaagsel wordt niet gescheiden qua kleur. De fabrieken waar De Lange B.V. mee samenwerkt, leveren zelf al óf wit óf gemengd zaagsel aan.

Inmiddels bestaan de hoofdwerkzaamheden van De Lange B.V. uit drie verschillende producten: de productie van zaagsel voor veehouderijen, openhaardblokken voor de retail en pellets voor particulieren en bedrijven. Alle drie de producten nemen ongeveer 1/3 van de productie in beslag. Het ophalen van houtvezel en zaagsel bij de houtverwerkende industrie (zoals kozijnen- en meubelfabrieken) blijft één van de kernactiviteiten. Ook wordt Lava3 geproduceerd. Dat houdt de ligboxstal en klauwen droog, is bacterieremmend en stimuleert het bodemleven.

In 2014 vindt er een grote verbouwing plaats. Er wordt een nieuwe machine geplaatst die al het non-ferrometaal en eventueel plastic uit het zaagsel en resthout verwijdert en een machine die het eventueel aanwezige zand en grind eruit kan zeven. Dit zorgt voor schonere pellets met een nog betere kwaliteit (betere verbranding, minder as en een schonere kachel). Hiermee wordt bovendien aan de kwaliteitseisen van het EN+ A1 keurmerk voldaan!

Neem contact op
Heeft u een vraag of een opmerking? Vul het formulier in, we nemen zo spoedig mogelijk contact me u op.

    De Lange B.V.

    Rustenburgerweg 3

    1646 WJ Ursem

    Telefoon: +31 (0)72 503 92 02

    © 2024 De Lange B.V.